Každý má nějaké své tajemství... 
Mladá krásná soudkyně. Těžce pracující číšnice. Pohledná studentka. 
Některá mají zůstat nevyslovena…
Každá oběť je jiná… ale jednu hrůznou věc mají společnou… 
Ale jiná mohou zabíjet…
Rafinovaný sériový vrah prochází ulicemi Seattlu. Hledá svou další oběť. Vytváří pomník šílenství a sestavuje ho z jednotlivých obětí… kus po kusu… kost po kosti…


~~~~

Každý člověk bez rozdílu ukrývá někde v hloubi sebe sama svou temnou stránku. Je jedno jestli jste těžce pracující číšnice, velevážený soudce nebo kněz, který dává rozhřešení lidem ve své farnosti. Co se stane pokud pustíte své temné já ze řetězu a necháte mu volné pole působnosti? Údolí slz vám možná napoví jaké hrůzy můžeme nalézt v každém z nás.

Kevin O´Brien, úspěšný americký spisovatel, který se snaží se svým druhým románem prorazit také na českém trhu. Podaří se mu to? Stojí Údolí slz za přečtení? Jak mrazivá atmosféra nás čeká? Jen obálka této knihy vzbuzuje nehezké pocity spojené s mrazením v zádech. Nakladatelství Baronet tak po Posledním výkřiku předkládá čtenářům další autorův psychothriller jenž nese známky kvalitní detektivní zápletky.

V okolí Seattlu se se množí záhadná zmizení lidí a neobjasněné úmrtí. Je to vše náhoda, nebo se mezi lidmi pohybuje sériový vrah, který pouští své temné já ze řetězu vždy, když hledá novou oběť. Mezi mrtvými se objevují naprosto odlišní lidé, kteří spolu nemají vůbec nic společného. Od soudkyně, přes číšnici až například po studenta církevního semináře. Co mají tyto úmrtí společného? A není za vším víc než se zdá?

Hlavní devizou knihy je určitě námět. Autor se nebojí bořit zažitá tabu a tak příběh zasadil do okolí katolického semináře, kde jsou neomezenými vládci kněží a prakticky každý z nich se vyžívá v trochu jiné úchylce. Kevin O´Brien šel dokonce tak daleko, že se nebál nastínit ani tolika skandály propírané homosexuální vztahy této uzavřené komunity. Nutno podotknout, že za tuto knihu ho rozhodně církev nebude mít moc ráda. Ovšem právě děj a zasazení reálií okolo církevního semináře dodává celému příběhu na atraktivitě a věrohodnosti, což jistě ocení nejeden čtenář.

Výběr postav volil autor také velice citlivě a díky tomu mohl rozvíjet více dějových linií. Otec Murphy nastoupil do církevního semináře nějakou dobu po tragické události, která ho dohnala ke kolárku a sutaně, aby mohl zbytek život promlouvat s bohem. Na druhé straně zde máme sestru jedné z obětí, která prožívá smutek za zemřelého člena rodiny a neustále jí chybí odpovědi na spoustu otázek ohledně svého mladšího bratříčka. Díky tomu mohl Kevin zabrousit také do trochu romantické linie, aby si na své přišlo i něžnější pohlaví. Nutno říct, že i přes veškeré hrůzy, které se odehrávají v hlavní dějové linii tyto náznaky romantiky nevyznívají nijak nepatřičně a jen podtrhují celý příběh.

Co se týče samotné detektivní zápletky čeká na čtenáře hodně napínavé čtení, které vás nenechá vydechnout až do poslední strany. Autor si s námi pohrává a je jen na čtenářích zda se nechají svést na falešnou stopu, nebo prokouknou O´Brienovi úmysly. Jedno vám rozhodně, ale slíbit mohu. Nudit se rozhodně nebudete.

Je docela škoda, že tento autor malinko zapadá v široké nabídce detektivního žánru, protože právě kombinace psychothrilleru s detektivkou dává knize šmrnc a mohla by zaujmout nejednoho fanouška tohoto žánru. Pokud hledáte knihu, která vás jen tak nepustí a nabízí neobvyklé prostředí s dobrou detektivní zápletkou, mohlo by být Údolí slz právě pro vás.


Tímto bych chtěl poděkovat nakladatelství Baronet za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu Údolí slz můžete objednat například zde.

~~~~


KEVIN O´BRIEN (1955- ) americký spisovatel. Vystudoval žurnalistiku na jezuitské univerzitě v Marquette v Millwaukee. Původně pracoval jako inspektor u železničních drah a po nocích se věnoval psaní románů. Již jeho prvotina Actors (1987) byla přeložena do tří jazyků. Autor se však dál držel rady spisovatele Terryho Brookse, aby se zaměstnání u drah nevzdával, dokud si psaním nevydělá tolik peněz, že bude schopen překlenout období dvou let bez jakýchkoli dalších příjmů. Druhá kniha následovala až za deset let po vydání prvotiny, ale brzy poté odešel autor pracovat na volnou nohu. Další romány následovaly již v rychlejším sledu a zařadily se na seznam bestsellerů. Kevin O´Brien patří do skupiny sedmi seattleských spisovatelů, kteří se věnují podpoře gramotnosti, psaní a vzdělání. V současné době pracuje na svém čtrnáctém románu.

~~~~


Kevin O´Brien - Údolí slz / PŘEKLAD: Lucie Černá / VYDAL: Baronet / STRAN: 392 / ŽÁNR: thriller



MOJE HODNOCENÍ: 78%