Dneska vám chci připomenout klasiku všech klasik :)
Bídníci od Victora Huga, kdo by to neznal, že. Tento román byl zfilmován nesčetněkrát. Musím se přiznat, nevím proč, ale viděl jsem jenom zpracování do televizního filmu na čtyři části s Gérardem Depardieuem v hlavní roli. Od té doby veškeré jiné adaptace románů od Victora Huga odmítám. Nevím asi je to proto, že Gérardovi tyto role neskutečně sedí a je to Pan herec. Takže asi tak :D
A co vy viděli jste toto zpracování popřípadě jiné? Které se vám líbilo nejvíc?


~~~~

Osudy Jeana Valjeana patří mezi ty příběhy, které se nám nikdy neomrzí a které budeme vždy vděčně přijímat v nové a nové podobě. Bídníci patří mezi ty příběhy, které každá generace francouzských tvůrců pokládá za výzvu. Zatím poslední filmové zpracování vzniklo v koprodukci pěti států a najdeme pod ním podepsány tvůrce úspěšného přepisu Monte Christa: režisérku Josée Dayanovou, scenáristu Didiera Decoina a Gérarda Depardieua tedy 3D, jak toto úspěšné trio nazývá občas francouzský tisk. Pozornému divákovi neunikne, že se mnohé scény natáčely v Čechách a že se v epizodních rolích objeví i naši herci. Román Bídníci (Ubožáci) psal Victor Hugo po celá desetiletí a dokončil jej až v exilu. Příběh Jeana Valjeana, který uprchl z galejí, kam byl odsouzen za krádež chleba, koncipoval Hugo v pěti dílech. Žádný jeho román nedosáhl tak bouřlivého bezprostředního ohlasu jako právě Bídníci. Na jednotlivé svazky čekaly před jejich vydáním v Bruselu a v Paříži zástupci knihkupců a čtenářů snad ze všech čtoucích vrstev obyvatelstva. Jen v samotné Paříži jich bylo v několika dnech rozebráno na 48 000 výtisků a román byl okamžitě překládán do světových jazyků. Záhy se objevovaly i dramatizace a film počítá adaptace již na desítky. Muzikálové zpracování přitáhlo miliony diváků nejen v Evropě.

~~~~


Český název: Bídníci
Originální název: Les Misérables
Natočeno: 2000
Režie: Josée Dayan
Předloha: Victor Hugo
Hrají: Gérard Depardieu, Christian Clavier, John Malkovich, Virginie Ledoyen, Enrico Lo Verso,Charlotte Gainsbourg, Asia Argento, Veronica Ferres, Jeanne Moreau, Giovanna Mezzogiorno,Vadim Glowna, Steffen Wink, Otto Sander, Josiane Stoléru, Roger Dumas, Maxime Leroux, Michel Duchaussoy, Sophie Milleron, Guillaume Depardieu, Cédric Chevalme, Denis Podalydès, Gaston Šubert, Jakub Zindulka, David Suchařípa, François Hadji-Lazaro, Babsie Steger, Sacha Bourdo,Jean-Louis Richard, Valerie Lang, Dominique Zardi, Elisabeth Wiener, François Négret
Délka: 4 x 90 minut
Žánr: Drama

~~~~


Victor Hugo - Jeden z největších francouzských básníků a spisovatelů 19. století Victor Marie Hugo se narodil roku 1802 v Besanconu. Byl synem generála Napoleonské armády (bonapartisty) a pobožné matky, která byla naopak přívrženkyní krále a monarchie (royalistka).

Hugo začal psát již v dětství. S bratrem Abelem založil založil časopis Le Conservateur littéraire (1819). Zde publikoval své články. Od roku 1920 uveřejňoval i své básně tradiční formy monarchisticky inspirované. Roku 1822 debutoval sbírkou Odes poésies diverses (Ódy a rozličné básně). V tomto roce dostal také od Ludvíka XVIII. penzi a oženil se s Adélou Foucherovou. V té době se rozhodl žít pro literaturu.

Rok 1827 byl předělem v Hugově životě. Uveřejnil 1. ódu na Napoleona a drama Cromwell, kterým se přihlásil k romantismu. Po revoluci 1830–43 přichází Hugovo literárně nejplodnější období. Dokázal v něm mimo jiné, že byl předním představitelem romantismu. Zároveň se od roku 1831 věnoval i dramatu. Po neúspěchu dramatu Les Burgraves (Kasteláni 1843) přestal však divadelní hry psát a začal se věnovat románu.

V roce 1841 se stal členem Francouzské akademie a v letech 1843–48 jeho literární aktivita ochabla. Hugo se angažoval více politicky. Odměnou mu byla hodnost paira Francie. Po revoluci 1848–51 se stal republikánem a poslancem ústavodárného shromáždění. Stále výrazněji se obracel k republikánské levici.

Victor Hugo Zemřel roku 1885 v Paříži jako velký a uznávaný francouzský národní básník. V den jeho pohřbu byl vyhlášen státní smutek. Je pochován v pařížském Panthéonu.