HP, hrdina kultovního švédského thrilleru Game, je zpět. Zmizel v nejhlubším utajení, aby si zaslouženě užíval v potu tváře vydělané miliony, ale něco mu začíná chybět: adrenalinové vzrušení z riskantních situací, do nichž ho dostávala tajuplná Hra. Po vášnivé noci, strávené v luxusním dubajském hotelu s neodolatelnou Annou Argosovou, je vtažen do víru událostí příliš neuvěřitelných, aby byly pouhými náhodami. A navíc u Anny zahlédl děsivě povědomý bezdotykový mobil... Jeho sestra Rebecca Norménová konečně našla normálního přítele a byla povýšena. Ale ne nadlouho. Navíc si to s ní začal na svých stránkách vyřizovat záhadný blogger a kolegové se dobře baví... Oba sourozenci se zaplétají stále hlouběji do přediva pravdy a lži. Co je skutečné a co je virtuální? Řídí nás všechny neviditelná síť manipulátorů? A co může člověk udělat, když mu vyhrožuje kdosi, jehož existence se nedá dokázat?

~~~~

Henrik Pettersson, hodně kontroverzní hrdina prvního dílu chystané trilogie od Anderse de la Motte se vrací na scénu, aby nám dodal notnou dávku adrenalinu v pokračování kultovního švédského thrilleru Game. Bude Buzz trpět neduhem druhých dílů nebo svého bratříčka překoná. Do you wanna play Game? Yes or No ??

Anders de la Motte se již v prvním dílů této thrillerové série představil jako zdatný vypravěč, který dokáže čtenáře naprosto vtáhnout do děje a nepustit až do poslední strany. Po skvělém prvním díle tu máme další dávku akce, která se odehrává kolem lehkomyslného HP s podtitulem BUZZ. Ač si Game vysloužila hlavně pozitivní kritiky a většina čtenářů z něj byla naprosto nadšena, pokračování netrpí nemocí druhých dílů, kdy autor usne na vavřínech. U druhého dílu této série je tomu právě naopak autor roztáčí soukolí Hry na plné obrátky a na čtenáře čeká skvělé počtení tentokrát ve víru IT technologií. 

HP si užívá vynucené dovolené aby zmizel Hře z dosahu. Vše se jaksi zvrtne ve chvíli, kdy ve Spojených Arabských Emirátech narazí na vyzývavou Annu Argosovou. Henrik je tak vtažen do víru událostí, které mají za následek jeho obvinění z vraždy této krásky a  usazení do letadla s letenkou "Go home". HP nezbývá nic jiného než malinko zatahat za nitky, aby si pozměnil identitu a byl přijat do ArgosEye. Firmy kterou vlastnila právě Anna Argosová a mohl přijít na to zda za vším jeho trápením není opět ta proklatá Hra.

Autor samozřejmě nezapomíná ani na Henrikovu sestru Beccu, která stojí před neřešitelným problémem, který ji může stát místo u policie. Opět zde máme dva zdánlivě odlišné příběhy, které se navzájem prolínají a dávají tak pohled na události z různých úhlů. Nutno podotknout, že toto byla deviza již prvního dílu, kde Henrik a Becca stáli zdánlivě proti sobě na opačných stranách barikády. 

Ani v druhém dílu se nemusíme bát, že bychom byli ochuzeni o zajímavou zápletku. Autor naopak přidává na obrátkách a jde více do hloubky celého příběhu, zatímco v prvním díle se vše točilo kolem záhadného mobilu, kterým HP přijímal instrukce, zde se již vše točí kolem konkrétních lidí a konkrétních problémů. HP se ocitá v IT firmě, ve které si užijeme dosytosti sociálních sítí, bloggingu a dalších věcí, kolem kterých se točí komunikace na internetu.

Frank ukázal na mrtvolně bledou gotičku, která byla tak pohlcená svým monitorem, že si jich sotva všimla.
„Říkáme jí Lisbet,“ zašeptal. „Ale tak, aby to neslyšela…“

Henrik nám během svého putování kolem světa trochu zmoudřel a již se nejedná o toho naivního pořád zhuleného týpka, kterému jde jen o uznání. Což ovšem neznamená, že by ubylo hlášek a všudypřítomného sarkasmu. Autor tak dostává HP do úplně nové roviny, ve které Henrik působí tak nějak dospělejším dojmem.

Pokud jste z Game byli unešeni, BUZZ slibuje ještě o stupínek lepší zábavu, která vás rozhodně nenechá vydechnout. Pro fanoušky prvního dílu naprostá nutnost a pro ostatní čtenáře zamyšlení, jaktože první díl stále nečetli. Navíc díky situaci kolem ArgosEye nás autor nechává na pochybách, zda se toto opravdu neděje a veškerý informační tok není někým ovládán. Protože kyberprostor dokáže být velmi nebezpečné místo...

Tímto bych chtěl poděkovat nakladatelství Knižní Klub za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu BUZZ si můžete objednat například na jejich stránkách zde.

~~~~


Anders de la Motte (1971) je bývalý policista, poté šéf ochranky velké IT firmy. Momentálně pracuje jako mezinárodní konzultant bezpečnostních služeb. Jeho trilogie Geim (2010), Buzz (2011) a Bubble (2012) reprezentuje novou vlnu švédské kriminální literatury.







~~~~




Anders de la Motte - [buzz] / VYDAL: Knižní Klub / STRAN: 416 / ŽÁNR: thriller, krimi



MOJE HODNOCENÍ: 90%