Yeine Darr je vyvrženec z barbarského severu. Ale když její matka za záhadných okolností zemře, je dívka povolána do velkolepého města zvaného Nebe. Tam ke svému ohromení zjistí, že byla jmenována dědičkou krále. Ovšem trůn Sta tisíce království nelze získat snadno. Yeine se náhle ocitne ve středu nemilosrdného boje o moc a je postavena proti vlivným příbuzným, o jejichž existenci do té doby netušila. Bojuje o svůj život a přitom je čím dál hlouběji vtahována do tajemství halícího matčinu smrt a do krvavé historie vladařské rodiny, jíž se nečekaně stala součástí. Osud světa visí na vlásku a Yeine zjišťuje, jaké nebezpečí představuje láska a nenávist a bohové a smrtelníci, pokud se neoddělitelně propletou. 

~~~~

Yeine Darr je po smrti své matky, povolána do hlavního města Sta tisíc království zvaného Nebe. Je veřejným tajemstvím, že její matka byla dědičkou království. Ovšem po svém odchodu z Nebe se zřekla následnictví a byla vyděděna. Yeine Darr není právě jasné co si její dědeček a vládce od ní bude žádat. Ovšem je nad slunce jisté, že nic příjemného to nebude...

Po příchodu do nebe se Yeine ocitá ve víru intrik a nemilosrdného boje mezi následníky trůnu. Mezi něž také patří, jak jí bylo právě oznámeno. Osud jejího domova potažmo království závisí jen na jejích rozhodnutích. Nitky mocenských bojů se splétají do sebe a je prakticky nemožné rozhodnout o smrti nebo životě svých přátel nebo nepřátel protože nic není černobílé.

N. K. Jemisin čtenářům předkládá dílo s velmi zajímavým námětem plné intrik a bojů o moc. Kdy rovnováha sil mezi dobrem a zlem je křehká jako domeček z karet. Stačí sebemenší poryv větru a může být vše jinak. Sto tisíc království je jedna z nejlépe hodnocených knih poslední doby. Získala si bouřlivé reakce jak od čtenářů tak i od odborné veřejnosti. Vynikající vizitkou N. K. Jemisin je, že za svou románovou prvotinu získala řadu ocenění a nominací na prestižní ceny. Popravdě není se co divit. Kniha s natolik neotřelým námětem, kde bohové jsou skuteční a stávají se otroky lidí dokáže zaujmout nejednoho čtenáře.

Příběh oplývá velmi propracovaným světem, za který by se nemuseli stydět ani velikáni typu Tolkiena či G.R.R. Martina. Ať se jedná o jednotlivé národy království nebo kulisy paláce, ze všeho dýchá vliv několika kultur umě promíchaný dohromady, který dává knize šmrnc a nezvyklou atmosféru. Pochvalu si určitě zaslouží i překlad, díky kterému zůstává jistý nádech vznešenosti ať bohů nebo vládnoucí linie. Autorka popřípadě poté překladatel si s jazykem opravdu pohráli, díky kterému získává příběh náležitou hloubku. Bohužel alespoň pro mne tu je velké ale...

Bohužel i přes nespornou kvalitu i klady knihy mne kniha absolutně nedokázala pohltit. Těžko říct zda za to mohlo mé přehnané očekávání či něco jiného. Celkově na mne příběh působil tak nějak nudně, kde se převážnou část knihy vlastně nic zásadního neděje. A to nemluvím ani o tom, že jsem měl první polovinu knihy opravdu problémy jí pochopit a občas jsem hledal své ztracené IQ. Ten pocit kdy jako normální člověk čtete kvantovou fyziku, ve které nerozumíte ani slovu, se mi v normálních knihách opravdu nestává. Autorka na nás chrlí jeden název a jméno za druhým, že po třech stranách máte ve všem guláš, za který by se nemusel stydět ani pejsek s kočičkou. Až mne to bohužel chvílemi nutilo přemýšlet zda knihu neodložit a už se k ní nevracet. Naštěstí nesnáším nedočtené knihy a tak jsem se přeci jen překonal a knihu dočetl.




Neodvážím se říct, že je to kniha špatná, to v žádném případě ne. Bohužel nebo bohudík, vše se nemůže líbit všem a i díky tomu si prakticky každá kniha najde své čtenáře. Samozřejmě vše má své meze, že Filipe :). Já odkládal Sto tisíc království s hodně smíšenými pocity, jako bych nevěděl co si o tom všem myslet jestli je kniha natolik geniální a nevšední, že jsem jí nepochopil nebo natolik "nudná", že naprosto nesplnila mé očekávání.


Aneb jak pronesla Laurdes: 
Postě ten typ knížky, kde nemůžeš rozumět všemu pokud nejsi autorčin pes :D

I přes to, že mne kniha nijak zvlášť neoslnila věřím, že si kniha najde spoustu čtenářů. O čemž svědčí i většina nadšených recenzí. Já pro tentokrát zůstanu v menšině a budu vyčkávat co přinese druhý díl. Zda mě přeci jen trilogie Dědictví nedokáže oslovit.


~~~~


Nora K. Jemisinová se narodila v roce 1972 v Iowa City ve státě Iowa. V dětství trávila léta v New Yorku a zbytek roku v alabamském Mobile. Vystudovala psychologii a výchovné poradenství a od té doby se věnuje svému oboru. Po deseti letech života v Massachusetts se přestěhovala do milovaného New Yorku a vedle psaní fantastiky se věnuje rovněž blogování. Psát se pokoušela už od svých deseti let, v roce 2002 absolvovala kurz tvůrčího psaní Viable Paradise a brzy poté poprvé vstoupila do fantastického žánru. Od roku 2004 publikovala asi patnáct kratších prací, z nichž dosud nejznámější je krátká povídka „Non-Zero Probabilities“ (Nenulové pravděpodobnosti, 2009, česky XB-1 7/2011) z online časopisu Clarkesworld, která jí překvapivě vynesla nominace na prestižní žánrová ocenění Hugo a Nebula.


~~~~


N.K. Jemisin - Sto tisíc království / PŘEKLAD: Jana Rečková / OBÁLKA: Vladimír Križan  / VYDAL: Argo / STRAN: 286 / ŽÁNR: fantasy



MOJE HODNOCENÍ: 59%