Po celém světě, bez ohledu na národnost, se v lidech začínají probouzet magické schopnosti. Aniž by je to někdo učil, dokážou k vlastnímu zděšení najednou přivolat vichřici, probudit mrtvé a podpálit cokoli, čeho se dotknou. Armádní důstojník Oscar Britton to intenzivně pocítí na vlastní kůži. Posláním nadporučíka, který doprovází vojenské Jednotky nadpřirozených operací (JNO), je vnést pořádek do poblázněného světa. Pak se u něj samotného nečekaně projeví vzácné a zakázané magické umění, díky němuž se přes noc změní z agenta pracujícího pro vládu ve veřejného nepřítele číslo jedna. JNO vědí, jak s takovou situací naložit: pronásledovat – a odstranit. Britton, vtažen do utajovaného paralelního světa, zanedlouho pozná, že magie změnila všechna pravidla, která kdy znal, a že vlastní život není jedinou věcí, o kterou musí bojovat.

~~~~


Život vojáka není jednoduchý. Chce to cvik a dril. Sem tam se nechat pořádně seřvat. Tu a tam někomu nakopat pořádně zadek. Porochnit se v krvi. A tak pořád dokola. Hold profese vojáků není pro slabé nátury. A když se vám to nelíbí? Máte prostě smůlu.

Své by jistě mohl vyprávět i autor Kontrolního bodu Myke Cole. Tento americký voják, účastnící se tří misí v Iráku, má bohaté zkušenosti z pole, které se v dlouhých chvílích rozhodl zúročit při psaní svého debutového románu, právě z prostředí mariňáků a speciálních jednotek. Ovšem aby to nebylo tak nudné rozhodl se přimíchat trošku té magické polívčičky. Takže si budete místy říkat, že je to jako Černý jestřáb sestřelen, akorát vychrtlé Somálce tentokrát nahradili X-meni.

A že to bude jízda, na to vemte jed. Oscar Britton, dříve ukázkový nadporučík americké armády, není nijak nadšený ze svých nově nabitých schopností. O to víc, že portomancie se řadí mezi zakázaná umění. Magie ho z minuty na minutu proměnila z muže sloužícího své vlasti na štvance na útěku před JNO a smrtí. Druhá šance, která se mu naskytne, sice není nic, co by si zasloužilo ohňostroj, ale pořád lepší než hnít pod drnem a nechat se ožírat červy. A pořádná akce s příměsí magie nakonec nemusí být tak špatná zkušenost.




Po prvotním úprku kdy se Oscar ocitá na hraně zákona a akce střídá akci, by se mohlo zdát, že na čtenáře čeká masakr s hektolitry krve prosycený vůní magie. Naštěstí autor trochu zapřemýšlel a nepřinesl nic neříkající mlátičku ve stylu Mortal Kombat. Rozhodl se zapracovat trochu i na ději a tak se ocitáme na přísně utajené základně Jednotek nadpřirozených operací v paralelním světě, kde by se Oscar měl naučit zacházet se svými nabitými schopnostmi. Přeci jen se jedná o první díl chystané série a tak čtenáři vůbec neuškodí alespoň malé seznámení s prostředím ve kterém se bude orientovat. A právě výcvikový tábor s potyčkami, kterými Oscar projde dává velký příslib pro další knihy, kde autor může nasadit vyšší obrátky a nabídnout pořádnou akci

Autorovy zkušenosti z bojových akcí se nezapřou a některé scény z Kontrolního bodu by dokázaly udělat čáru přes rozpočet i ostříleným filmařům z Hollywoodu. Právě vykreslení bitev a jednotlivých potyček jsou hlavní devizou knihy. Autor v nich dokáže čtenáře naprosto vtáhnout do děje. A právě zde je vidět, že ne nadarmo je držitelem ceny "Spisovatelé budoucnosti".

Kdo ovšem čeká složitější zápletku, popřípadě více vykreslené charaktery, bude možná trochu zklamán. Autor se to snaží alespoň částečně vynahradit právě na postavě Oscara Brittona. Jeho vnitřní boj mezi naprosto poslušným vojákem konajícím službu své vlasti a rebelem odmítajícím snášet buzeraci nadřízených z JNO mu přeci jen dodává lidštější podobu. A pomáhá se čtenáři přiblížit k tomuto nadpřirozenými silami obdařenému vojákovi.

A ať už to autor zamýšlel nebo ne. Můžeme z Kontrolního bodu vycítit jistou paralelu s americkou válkou proti terorismu. Mykemu nelze upřít jednu věc. A tou je, že i když je Kontrolní bod jeho debutovým dílkem, je zpracován s precizností zkušeného autora. Který v sobě snoubí akci, krev a zábavu přesně v takové míře kterou čtenář očekává. Pokud jste fanoušky tohoto žánru, Kontrolní bod vás stoprocentně pobaví, protože splňuje přesně to co se od něj očekává a tou je pořádná porce akce a zábavy.





~~~~


Myke Cole je ideálním autorem pro psaní příběhů v subžánru „military. Je profesionálním vojákem (absolvoval tři mise v Iráku), přičemž také pracoval u pobřežní stráže a byl zaměstnancem ministerstva obrany. V beletrii debutoval románem Kontrolní bod, což je první díl military urban fantasy série Stínové operace, na nějž v letošním roce návazal pokračováním Fortress Frontier. Mimo jiné je také držitelem ceny Spisovatelé budoucnosti, zkušeným povídkářem a v srdci zůstává pravověrným geekem.


~~~~


Myke Cole - Stínové operace #1 - Kontrolní bod / OBÁLKA: Michael Komarck / PŘEKLAD: Petra Kubašková / VYDAL: Fantom print / STRAN: 304 / ŽÁNR: sci-fi, military fantasy



MOJE HODNOCENÍ: 75%