Atticus O'Sullivan, poslední druid, si poklidně žije v Arizoně, provozuje okultní knihkupectví a ve volném čase na sebe bere zvířecí podobu a vyráží na lov se svým irským vlkodavem. Sousedé a zákazníci ho znají jako pěkného potetovaného jednadvacetiletého Ira – ale ve skutečnosti nemá jednadvacet let, ale jednadvacet století. Nemluvě o tom, že čerpá sílu ze země, oplývá břitkým rozumem a nosí ještě břitčí meč známý jako Fragarach neboli Odpovídač.
Po tom však touží jeden pořádně naštvaný keltský bůh, který prohání Attika po celá staletí. Nyní ho konečně vystopoval a Atticus bude potřebovat všechnu svoji sílu a k tomu pomoc svůdné bohyně smrti, upířího a vlkodlačího právníka, sexy barmanky a trochu toho starého dobrého irského štěstí, aby se mu podařilo nakopat pár keltských zadků a zachránit si krk.

~~~~

Myslíte si, že znáte své okolí? Kdo jsou vaši sousedé, přátelé, nebo ten milý prodavač v krámku na rohu, kolem kterého chodíte každý den. Ve světě jak nám jej ukazuje americký spisovatel, sběratel komiksů a nadšený fanoušek světa Star Wars Kevin Hearne, si nemůžete být jistí ničím. Ani že ta vrána, co vám každý den sedá za oknem, je obyčejné zvíře.

Urban fantasy se v poslední době těší poměrně velkému zájmu čtenářů. Kevin Hearne se po několika neúspěšných pokusech napsat epickou fantasy ságu rozhodl zavítat do žánru, kterému vévodí především ženy, v čele s J.R. Ward, Mercy Thompson a spoustou dalších více či méně známých spisovatelek. Nutno podotknout, že se mu to podařilo na výbornou. Již po svém vydání si získala série Kroniky železného druida zaslouženou pozornost a zařadila se mezi smetánku žánru.

Atticus O´Sullivan působí na první pohled jako obyčejný, možná trochu více potetovaný Ir, který žije svůj poklidný život v Arizoně, kde provozuje své malé okultní knihkupectví. Avšak opak je pravdou, Attikovi rozhodně není jednadvacet na které vypadá a už vůbec není obyčejný. Ve skutečnosti je posledním žijícím druidem, který se pohybuje po Zemi již pěkných dvacet jedna století. Za tu řádku let si dokázal udělat pár velmi mocných přátel a jak to tak bývá i hodně nepřátel. Obzvlášť jednomu bohovi leze už pěkně krkem. Aengus Óg Attika nahání už pěkně dlouhou dobu, jelikož mu Attik údajně ukradl magický meč Fragarach a starověký irský bůh lásky ho chce zpět. Po dlouhých staletích Attika konečně našel a v tu chvíli začíná ta pravá zábava, která rozproudí poklidný život v arizonském Tempe kde druid žije.

”Rychle jsem vyslal pár slov k Oberonovi. Vidíš? Čarodějnice.
Už chápu, jak jsi to myslel. Nejspíš by mi dala klobásu nacpanou brokolicí.>

Autor zasadil děj do dnešní doby plné digitálních technologií, kterou kombinuje s irskou mystikou a všemožným starověkým božstvem. Kevin Hearne upřímně na postavách rozhodně nešetřil a ve stylu "Werichovského Přiměřeně, přiměřeně.." se tak se postupně setkáváme upírem, smečkou vlkodlaků, čarodějnicemi a všemožnými dalšími monstry. Na první pohled tato kombinace může působit poněkud přeplácaně a řeknete si, že autor chtěl prostě použít vše co zná. Pravdou ovšem zůstává, že je vše zaobaleno a použito tak, že vám to divné nepřijde a do děje to naprosto pasuje.

Jako největší devizu knihy lze vyzdvihnout autorův smysl pro humor. Všemožnými hláškami se opravdu nešetří a Attik jako správný přizpůsobivý chlapík, nemá problém sklouznout k výrazům dnešní mládeže, které by se k prastarému a váženému druidovi moc nehodily.

Rozhodně zde nečekejte nějaké hlubokomyslné rozvíjení postav. O to tu vůbec nejde. Kroniky železného druida to je především akce, akce a zase akce proložená spoustou vtipných hlášek. A že si těch soubojů a potyček užijeme vám mohu zaručit, až se chvílemi může zdát, zda toho přece jen není trochu moc. Každopádně železný druid si na nic nehraje a již od začátku je poznat, že se jedná o knížku plnou nadsázky a humoru.


Prohnaný rozhodně stojí za pozornost. Pokud máte rádi spoustu akce a napětí proložené skvělým humorem a hláškami, které zaručeně pobaví, je tato série právě pro vás. Pro ostatní čtenáře se bude jednat o příjemné osvěžení žánru a skvělou jednohubku například na cestu do práce nebo školy.


Tímto bych chtěl poděkovat nakladatelství Laser-Books za poskytnutí recenzní e-knihy. Všechny knihy ze série Kroniky železného druida včetně Prohnaného můžete zakoupit na stránkách nakladatelství.
Prohnaný je dostupný také jako ebook na serveru Palmknih

~~~~


Kevin Hearne - Americký spisovatel fantasy, narozen 9. prosince 1970 v arizonském Flagstaffu. Už odmala ho zajímaly superhrdinské komiksy a své sehrály i Hvězdné války, na střední k tomu přibyla ještě rocková muzika, což vytvořilo smrtící kombinaci. Během studií pedagogiky pracoval ve vysokoškolských novinách a začal se věnovat psaní, i když tehdy rozepsaný román zůstal jako několik následujících nedokončen. Po studiích se řadu let věnoval výuce středoškolské angličtiny, krátce v Kalifornii a po celých patnáct let i po návratu do Arizony. Dnes žije v arizonském Tempe a dál sbírá komiksy.


~~~~


Kevin Hearne - Kroniky železného druida #1 - Prohnaný / PŘEKLAD: Roman Tilcer / VYDAL: Laser-books / STRAN: 272 / ŽÁNR: akční fantasy, urban fantasy



MOJE HODNOCENÍ: 80%