Protože se malá September narodila v květnu a protože měla na levé tváři mateřské znaménko a protože měla veliká a neohrabaná chodidla, zželelo se jí Zelenému Větru a jednoho dne jí na své Levhartici mírných vánků odnesl do Čarozemě. Jenomže v Čarozemi se dějí všelijaké věci a September se bude muset moc snažit, aby porazila zlou Markýzu a opět nastolila pořádek. Pomáhat jí v tom budou noví kamarádi, drak A-až-L, který má moc rád knihy, a trochu chlapec a trochu džin jménem Víkend.Nesmírně poetické, imaginativní a humorné vyprávění, v němž se setkáte se spoustou zajímavých a bizarních postav i postaviček a prožijete neuvěřitelná dobrodružství, která jen hýří fantazií.

~~~~

Bylo, nebylo...pamatujete na dobu kdy vám vaše babička nebo maminka předčítala před spaním a začínaly tak všechny pohádky? Na dobu kdy naše fantazie neznala mezí a my jsme se mrknutím oka mohli stát princeznou, nebo rytířem na bílém koni? Odhoďme předsudky našeho mládí, popřípadě stáří a pojďme se zas jednou vydat do světa plného úžasných dobrodružství, nejroztodivnějších stvoření a splněných přání. Pojďme se September vydat do Čarozemě.

Americká spisovatelka a básnířka Catherynne M. Valente přináší čtenářům nevšední příběh malé dívenky jménem September. Kniha O dívce, která obeplula Čarozem v lodi vlastní výroby má vcelku pohnutý osud. Čarozem byla původně fiktivní knihou, o které se zmiňuje jedna z postav v autorčině díle Palimpsest. Na tento popud se Catherynne rozhodla příběh sepsat a uveřejnit na internetu, aby se posléze díky ohlasům stala natolik úspěšnou, že v roce 2009 získala jako první v historii prestižní cenu Nebula ještě dříve, než se dočkala svého papírového vydání. Avšak dost bylo nudných faktů pojďme se vrhnout do víru dobrodružství a infantilních vzpomínek na dětství :)



Ocitáme se v momentě, kdy znuděnou September navštíví Zelený Vítr s Levharticí mírných vánků a nabídne jí cestu plnou dobrodružství a úžasných zážitků, cestu do Čarozemě. September, jako sečtělá mladá dáma, toužící prožít příběhy ze svých oblíbených knih, bez mrknutí oka přijímá. A tak se ocitá na cestě do pohádkových krajů plných víl, čarodějnic, draků (ó pardon wyvernů :) ) a dalších nejroztodivnějších stvoření. Aby se setkala se zlou vládkyní Čarozemě Markýzou a ukradla jí Vařečku budoucnosti pro jednu strašně milou čarodějnici. To ovšem ještě neví co jí čeká a nemine...

Ač autorka používá obehraný námět, dívky uvržené do pohádkové říše ve stylu Alenky v říši divů a jím podobných, dokázala z něj vykřesat pohádkový příběh, který si rozhodně zaslouží pozornost. Autorčina schopnost používat naprosto obyčejné věci a vdechnout jim pohádkový nádech je naprosto unikátní. Postupně se tak můžeme setkat se stádem divokých bicyklů, táhnoucích divokou krajinou, nebo se stoletým nábytkem který zde ožívá aby na "stará kolena" mohl rozmlouvat a vzpomínat na doby kdy věrně sloužil například jako pohovka. 

Milým zpestřením je jistě fakt, že sama autorka v knize vystupuje v osobě jakéhosi příležitostného vypravěče, který zábavnou nebo poučnou vsuvkou pobaví nejednoho čtenáře. 

Bohužel přes všechny nesporné klady narazím i na pár menších výtek. Občas kniha působí, jakoby sama autorka nevěděla přesně pro jaké čtenáře píše. Ze začátku vám může připadat, že pro desetileté děti je styl vyprávění moc jednoduchý, ke konci zase můžeme narazit na výrazy a obraty které by spíše slušely starším čtenářům. Avšak možná díky tomuto stylu si kniha dokáže získat čtenáře všech věkových kategorií.

Přes všechny klady a zápory se jedná o úžasnou knihu pro všechny věkové kategorie. Mladší čtenáři budou s nadšením prožívat jednotlivá dobrodružství malé September a jejích přátel. A starší čtenáři se mile rádi vrátí do dětských let a zavzpomínají na toto krásné období. A je jedno, zda si knihu přečtete sami, nebo ji budete číst své ratolesti. Čarozem jednoduše pohltí nejednoho čtenáře.

Pro ty, co již první díl Čarozemě četli, mám jistě potěšující zprávu. V srpnu by měl vyjít druhý díl této fantastické pohádkové série tentokrát s podtitulem - O dívce, která se propadla pod Čarozem do víru Bujaření.


Tímto bych chtěl poděkovat nakladatelství Albatros za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu O dívce, která obeplula Čarozem v lodi vlastní výroby můžete objednat například zde.


~~~~


Americká spisovatelka Catherynne Morgan Valenteová se narodila 5. května 1979 v Seattlu ve státu Washington, kde žila do svých třinácti let. Poté se odstěhovala do kalifornského Sacramenta, kde o dva roky později dokončila střední školu. Na univerzitách v San Diegu a Edinburghu získala bakalářský titul z klasických studií se zaměřením na starořeckou jazykovědu. Následné studium už nedokončila a v roce 2002 se vdala a spolu se svým mužem, jenž sloužil u námořnictva, žila po dva roky v Japonsku. Po návratu do Spojených států a následném rozvodu se několikrát přestěhovala a dnes žije spolu se svým druhým manželem na malém ostrově Peaks Island nedaleko pobřeží amerického státu Maine.


~~~~


Catherynne M. Valente - O dívce, která obeplula Čarozem v lodi vlastní výroby / PŘEKLAD: Eva Dobrovolná / VYDAL: Albatros / STRAN: 232 / ŽÁNR: pohádka, humor pro děti, fantasy



MOJE HODNOCENÍ: 85%