Toto je neobyčejný příběh neobyčejného kata. Jakub je posledním absolventem slavné Akademie mistrů popravčích v polském Běsově, která vzápětí lehne popelem. V jeho stopách kráčí krysy, mor a zkáza. Jenže touha pomstít se světu za utrpěná příkoří a vraždu jeho lásky nikam nevede. Ani s žoldnéři pod obléhaným Pskovem, ani u kozáků na ukrajinské stepi, ba ani v Praze mezi alchymisty na dvoře císaře Rudolfa II. nenachází Jakub to, co hledá. Kat je odsouzen k opovržení. Kat je nečistý. Kat je stále sám. Ale co je pravdy na tom, že kat dokáže člověku ukrást duši?


~~~~


atovský učeň Jakub je pěkně chmurný chlapík. Není divu: o rodiče přišel v útlém věku při tatarském nájezdu, v životě poznal jen ústrky a jedinou ženu, kterou kdy miloval, oběsili přímo před jeho očima. Jenže Akademie mistrů popravčích v polském Běsově není místem pro slabé nátury a ten, kdo jí projde, získává mnohé zvláštní schopnosti...

afał Dębski je autor, který bude běžnému českému čtenáři naprosto neznámý. Přesto si tvrdím říct, že si klidně zaslouží srovnání s Pilipiukem popřípadě Sapkowským. Tento polský psycholog nám přináší historickou fantasy z doby Rudolfa II, která získala v roce 2008 cenu polského fandomu Nautilus. Souhvězdí kata je také jeho první román, který byl přeložen do češtiny.

Mistr Eustach často říkával, že řemesla kata a děvky jsou si podobná. Oba jsou tu pro lidi a nabízejí jim služby, ale zároveň jsou jakoby bytostmi z jiného světa.

yprávění nás zavádí na cestu s katovským učněm Jakubem. Jakub je posledním kdo opustil brány Akademie popravčích mistrů v Běsově, než podlehla zkáze a ohni. Jakub ovšem není obyčejným katem. Učení ho zavedlo až k nejstřeženějším tajemstvím cechu katovského, aby se posléze stal Mistrem černé smrti. A i když dokáže lámat kosti jako nic, stáhnout vězně z kůže prakticky bez kapky krve i přes to vše má v sobě více lidskosti než většina z přihlížejících davů, před nimiž vykonává popravy.

Autor nám servíruje kombinaci historie, legendy o krysaři spolu s katovským řemeslem. A nutno říci, že tato kombinace je naprosto fantastická. Jak už to u historických fantasy bývá děj nám tak nějak sám líně plyne a stránky nám mizejí svěžím tempem. Nečekejte žádný úprk ve stylu akční fantasy. I přes to se kniha čte velmi lehce a naprosto vás pohltí. Těžko říct zda za to může nelehký Jakubův úděl, nebo jeho rozpravy s milovanou Barborou, duší s níž je propojen, které vám kolikrát vykouzlí úsměv na tváři.

Díky vyprávění z Jakubova pohledu můžeme sledovat nejen jeho cestu historickým Polskem a Čechami, ale i vnitřní rozpravy s Barboru či vzpomínky na léta minulá. I když v knize najdeme hodně popisných míst, právě rozprávky mezi Jakubem a Barbořinou duší knihu skvěle oživují a dávají jí tak trochu šmrnc výjimečnosti. Celkově se dá říct, že se jedná o poněkud zvláštní knihu. Pokud čekáte hordy čarodějů, budete zklamáni. Tato kniha má daleko blíže ke klasickému historickému románu než k fantasy. Což ovšem neznamená, že je to špatně. S magií a jím podobným oborům autor zachází velice opatrně a dávkuje jí v přesných dávkách aby podtrhly celý příběh.



á se říci, že tato kniha by měla být povinností pro všechny fanoušky žánru. Ale dovoluji si říct, že zaujme i fanoušky klasické fantasy, protože s lehkostí jakou je příběh napsaný přitáhne nejednoho čtenáře, stejně jako mě. O obálce knihy není ani potřeba nic říkat. Jak už jsme si u Gorgony zvykli je prostě úžasná a v knihkupectví určitě přitáhne oči nejednoho čtenáře. Jediné v co doufám je, že se nad námi Gorgona smiluje a přinese nám další knihy z pera tohoto polského mistra, protože Souhvězdí kata je jedním slovem skvělé.

Knihu Souhvězdí kata můžete zakoupit například na stránkách nakladatelství zde.


~~~~


Rafał Dębski [čti Rafau Dembski] – narozen roku 1969 ve znamení Blíženců. Vzděláním a profesí psycholog, srdcem rytíř – společně se synem nacvičuje boj všemi druhy chladných zbraní. Knihy píše ve svém volném čase a někdy se sám diví, kolik už toho vyplodil (14 románů, 3 sbírky, desítky povídek).

Za Souhvězdí kata obdržel v roce 2008 cenu polského fandomu Nautilus a jde o jeho první knihu přeloženou do češtiny. Je tomu rád, protože miluje vše české, zejména kinematografii (ve své sbírce má snad všechny filmy Jiřího Menzla a Václava Vorlíčka) a jednou z jeho nejoblíbenějších hudebních skupin je jihlavské XIII. století.

Je také velkým milovníkem piva, což je dokonale vidět na jeho stále atraktivnější siluetě.

~~~~


Rafał Dębski - Souhvězdí kata / OBÁLKA: Dominik Broniek / PŘEKLAD: Jan Kravčík / VYDAL: Gorgona / STRAN: 352 / ŽÁNR: historická fantasy



MOJE HODNOCENÍ: 90%