Tentokrát jsem se vám rozhodl připomenout jednu hodně zajímavou knihu, která dle mého názoru malinko zapadla. Knížku která patřila podle Amazonu mezi nejlepší knihy roku 2011. Jedná se o povinnou četbu pro všechny fanoušky klasických arkád osmdesátých let, sci-fisty a pravověrné geeky. Ernest Cline nám dává bombastický mix klasické sci-fi s hrami na které si vzpomenou už jen starší ročníky. Podle mne jeden z nejlepších kousků poslední doby :) Kdo nečetl Ready Player One ať to určitě napraví. Myslím si, že vás bude bavit stejně jako mě.

~~~~

Píše se rok 2045 a svět, utápějící se v energetické a ekonomické krizi, je velmi chmurným místem k životu. Není divu, že většina lidí utíká před realitou do uměle vytvořeného vesmíru videoherního systému OASIS, kde mohou zapomenout na běžné starosti, vytvořit si novou identitu a jejím prostřednictvím se pak pohybovat po tisícovkách virtuálních planet, pracovat, studovat, bavit se a prožívat své sny. Navíc se tam někde skrývá i dědictví po tvůrci této videohry, miliardáři Jamesi Hallidayovi, který před svou smrtí zanechal ve skrytých koutech OASIS několik klíčů, jež mají hráčům ukázat cestu k pokladu. Trvá však dlouhých pět let, než se středoškolákovi Wadu Wattsovi podaří objevit první z nich. A potom vypukne hotové peklo, protože zájemců o dědictví, které nálezci zajistí doživotní bohatství a obrovskou moc, je nespočet a v cestě za svým cílem se neštítí žádných prostředků. Když se pak soupeření přenese z virtuálního světa do toho skutečného, končí veškerá legrace – tady už jde o život.

~~~~~

Ernest Cline vystřídal v minulosti řadu povolání – živil se jako kuchař v bufetu, kuchal ryby, pracoval ve videopůjčovně pro náročné diváky i jako počítačový technik. Duší ho to ale vždycky táhlo jinam, a tak nakonec pustil všechny tyto slibné profesní dráhy k vodě, aby naplno vyjádřil svou lásku k popkultuře coby spisovatel a scenárista. Jeho film Fanboys z roku 2009 se, do značné míry k jeho vlastnímu překvapení, stal kultovním fenoménem. V současné době žije Ernie v Austinu v Texasu společně s manželkou, dcerou a velkou sbírkou klasických videoher. Ready Player One je jeho první román.


~~~~


Ernest Cline - Ready Player One / PŘEKLAD: Naďa Funioková / VYDAL: Jota / ŽÁNR: sci-fi



HODNOCENÍ LEGIE: 86%