První kniha ze světa Asterionu sestává z klasických dobrodružných příběhů viděných pozoruhodným pohledem - přes meče Eldebranských katů. Zdeněk "Gilgalad" Holub dokazuje, že umí napsat strhující vyprávění, přičemž jednoduché příběhy se mu dohromady splétají ve složitý a zajímavý celek.

~~~~
entokrát jsem se rozhodl, že se pustím do první knihy ze světa Asterionu. Fanoušci DrD jistě zaplesají, protože Asterion je známý svou propracovaností do nejmenších detailů. Nám ostatním nezbývá než si vychutnat příběh samotný a být maličko ochuzeni o detaily spojené právě s tím to světem.

byněk Holub, pro běžného čtenáře fantastiky ne moc známý spisovatel, ovšem právě v kruzích DrD ostřílený harcovník nám předložil ve své prvotině KAAT neotřelý příběh, který vlastně nemá žádnou hlavní postavu. Kniha je psaná formou povídek, které jsou ovšem jaksi provázané a ve finále dávají dohromady příběh Eldebranských katů.

Přijď do mých snů, nebeská Kaat!
Tvé oči září, jak vzdálené hvězdy,
a já jimi hledím sám na sebe.
Jsme jedna bytost, Vznešená Kaat.
Veď mne černou nocí, až tam, kde tma končí,
ukaž mi okamžik probuzení! 
Modlitba Eldebranských katů

niha nabízí neotřelé téma zástupců dobra - Eldebranských katů, kdy jednotlivé příběhy oplývají originálními nápady a na konci povídky vám bude líto, že se s hlavním hrdinou musíte rozloučit. Samozřejmě celá kniha není dokonalá a najdou se zde pasáže, které by zasloužili maličko upravit. Každopádně jako celek kniha nabízí zajímavý příběh, který pobaví nejednoho čtenáře. Za mne 75%, fanoušci a znalci Asterionu mohou nějaký ten procentní bodík přihodit :)
~~~~

NĚCO MÁLO O ASTERIONU:
Svět Asterionu leží na stejnojmenné planetě Asterion ve sluneční soustavě, kterou tvoří v pořadí od slunce Aurion, dvojplaneta Asterion – Modrý měsíc, Arveda a Aliot. Na Asterionu samotném pak leží severní kontinent Lendor, jižní Tara a předpokládaný bezejmenný Třetí světadíl. Důležitou součástí světa je také Podzemní říše, Podmořská říše a astrální roviny Stínového a Vnějšího světa.

Jedním ze specifik Asterionu je nadpřirozená síla zvaná tvárnost, která způsobuje proměnu na základě morálnosti činů. Ze zlých jedinců tak vznikají skřeti a z těch nejhorších zlí draci. Naopak z velmi dobrých jedinců se mohou stát hrdinové a dobří draci.

Kromě Stvořitelem ustanovené Sedmnáctky, na Asterionu existuje množství temných bohů, z nichž nejvýznamnější je panteon Temné desítky. K dalším nadpřirozeným silám Asterionu patří správcové přírody zvaní salové a ze Stínového světa přicházející myšlenkové bytosti.

Asterion je obýván především lidmi, z nichž někteří, zvláště šlechtické rody, jsou smíšeni s Arvedany. Z humanoidních národů Asterion obývají také trpaslíci, elfové, skřítci, hobiti, krollové, goblini,orkové, kočovný národ hevrenů a další méně známé rasy.
via Wikipedia


Tímto bych chtěl poděkovat nakladatelství Mytago za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu KAAT můžete koupit v elektronické podobě například zde.

~~~~

byněk Holub patří již řadu let k velmi aktivním a plodným autorům. Jeho první časopisecky zveřejněnou prací bylo již bezmála před deseti lety dobrodružství pro Dračí doupě Deset pečetí Giriadu (Dech draka 1/1998). V roce 2001 se stal členem autorského týmu tvořícího nejrozsáhlejší původní český RPG svět Asterion; od té doby se podílel na tvorbě již sedmi asterionských modulů. Od roku 2001 rovněž pravidelně publikuje v Dechu draka články a dobrodružství zasazené do Asterionu. 
V roce 2007 mu v nakladatelství Straky na vrbě vyšla první samostatná kniha – sbírka povídek Kaat z prostředí Cechu Eldebranských katů. V témže roce se editorsky i autorsky podílel na povídkové antologii (příběhů rovněž se odehrávajících na Asterionu) Zrození Modrého měsíce a jeho nejnovějším dílem je kniha Krumpáč a motyky: Smrťáček aneb Cesta za smrtí a zase zpátky.

~~~~


Zbyněk K. Holub: KAAT / SÉRIE: Asterion / OBÁLKA: Roman Kýbus / VYDAL: Mytago / STRAN: 201 / ŽÁNR: Fantasy, Akční fantasy



MOJE HODNOCENÍ: 75%