Šumavskými hvozdy zní zvuky motorových pil, pod kořeny prastarých smrků se probouzí armáda hladových zmutovaných brouků a paní Šubrtová peče borůvkový koláč…
John Francis Kovář má problém. Nakažen děsivou nemocí potřebuje lék – bez něj zemře, nebo ještě hůř, změní se v něco nelidského. To ale není všechno, nakažený, vyčerpaný se dostává do bitevního pole a sítě intrik mezi ziskuchtivými dřevobarony a zelenými aktivisty neštítícími se ničeho.
A je tu ještě někdo – hrdina ve výslužbě, legendární plukovník S. I on ví, že čas neúprosně běží.
Už brzy vyletí kůrovec!

~~~~


gent JFK, fenomén české fantastiky, kterému se málokdo vyrovná. Samozřejmě jsou tu zlý jazykové, kteří tvrdí, že série upadá a nemá kouzlo, ovšem neohrožený český James Bond je tu pořád s námi. Tentokrát už s pořadovým číslem 30, kterého se ujmul ostřílený harcovník světa Asterionu Zbyněk K. Holub.


o zničení agentury, kdy se JFK ocitl naprosto sám uprostřed mokřad New Orleans uplynul již nějaký ten čas. Za tu dobu JFK zjistil, že není posledním kdo přežil útok na agenturu a jak to tak bývá zabředl do ještě větších problémů než ve kterých byl. Nakažen děsivou obdobou černého moru, pátrá po léku, kterým by nemoc zastavil. A tak se John Francis Kovář dostává do reality, kde se vyčerpaný a nakažený ocitá uprostřed Šumavského "pralesa". Kterému nevládnou dřevobaroni ani zelení aktivisté ale něco daleko děsivějšího. Protože jak všichni usedlíci vědí: "Už brzy vyletí kůrovec!"


„Jsem Šumavan.“
(Karel Klostermann, když se ho ptali, zda se cítí být více Němcem, či Čechem.)

okud patříte mezi pravidelné čtenáře série o agentu JFK, nejvíc Vám tento díl připomene kombinaci Jeruzalémského masakru od Neffa a Podhoubím smrti od JWP. Těžká satira smíchaná s nadsázkou, která Vás bude nutit se ze začátku neustále smát. Narážky na neutěšený stav české politiky jsou opravdu trefné a každý v nich jistě pozná na koho jsou mířeny. Byť právě politická satira byla kamuflována za sci-fi v minulém režimu, zdá se, že se tento trend vrací. Samozřejmě někomu se tento styl líbit nemusí, stejně jako díl z pera Ondřeje Neffa, který byl přijat vlažně a vyvolal hodně spekulací. Každopádně za mne ano. A byť se celkový děj více méně neposunul vůbec nikam dál a rozhodně není bez chyb, jedná se o dílko, které Vám rozhodně zpříjemní cestu MHD do práce nebo školy.



Tímto bych chtěl poděkovat knihkupectví Palmknihy.cz za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu Agent JFK 30 - Přežít můžete koupit v elektronické podobě například zde.

~~~~


Zbyněk Holub patří již řadu let k velmi aktivním a plodným autorům. Jeho první časopisecky zveřejněnou
prací bylo již bezmála před deseti lety dobrodružství pro Dračí doupě Deset pečetí Giriadu (Dech draka 1/1998). V roce 2001 se stal členem autorského týmu tvořícího nejrozsáhlejší původní český RPG svět Asterion; od té doby se podílel na tvorbě již sedmi asterionských modulů. Od roku 2001 rovněž pravidelně publikuje v Dechu draka články a dobrodružství zasazené do Asterionu. 
V roce 2007 mu v nakladatelství Straky na vrbě vyšla první samostatná kniha – sbírka povídek Kaat z prostředí Cechu Eldebranských katů. V témže roce se editorsky i autorsky podílel na povídkové antologii (příběhů rovněž se odehrávajících na Asterionu) Zrození Modrého měsíce a jeho nejnovějším dílem je kniha Krumpáč a motyky: Smrťáček aneb Cesta za smrtí a zase zpátky.

~~~~


Zbyněk K. Holub: Přežít / SÉRIE: Agent JFK / OBÁLKA: Petr Vyoral / VYDAL: Triton / STRAN: 208 / ŽÁNR: Sci-fi, Akční fantasy



MOJE HODNOCENÍ: 70%