Už samotné jméno naplňuje srdce nepřátel hrůzou. A tak když hrdina povstání Wedge Antilles buduje znovu legendární eskadru Rogue, hledá pro ni jen ty nejlepší, nejschopnější a nejodvážnější piloty X-wingů. Sítem náročného výcviku a nebezpečných misí projdou jen ti nejsilnější, kteří vytvoří skupinu na všechno připravených stíhačů. Antilles zná krutou pravdu: ačkoli má nejlepší piloty v galaxii, většina jich nepřežije sebevražedné mise, které je čekají. Když pak eskadra Rogue dostane rozkaz zúčastnit se útoku na silně opevněnou imperiální baštu Černý měsíc, i ti nejstatečnější musejí pochybovat o tom, zda přežijí…


~~~~


tar Wars, fenomén na kterém vyrostla nejedna generace sci-fistů. Nemíním se tu přít, jestli starší série je lepší než nová. A už vůbec ne komentovat rozhodnutí Disney natočit díly nové. Chtěl bych se zaměřit na knihy z tohoto světa a kultu. Protože knihy ze světa STAR WARS budou znát nejspíše jen ty největší fandové. Ostatní se spokojí s vizuálními orgiemi buď v kině nebo doma před televizní obrazovkou.

usím říct, že já osobně jsem se knih z tohoto prostředí bál. Přeci jen Lucasovu géniu se jen tak někdo vyrovnat nemůže. Další věcí je rozhodně fakt, že většina knih má jiné hrdiny, než na které jsme zvyklí z filmů a obával jsem se jak toto přijmu. Nicméně díky Knihcentrum.cz se mi dostala do ruky kniha od Michaela Stackpola X-wing Eskadra Rogue a tak jsem si mohl svojí skepsi vůči knihám ze světa STAR WARS ověřit na vlastní kůži.

říběh nás přenáší 2,5 roku po filmové epizodě IV, na samotný začátek cesty těchto pilotů. Do okamžiku, kdy je proslavená eskadra, kterou známe z původních filmů, opět sestavena z nejtalentovanějších pilotů. Těm má velet pilot nejpovolanější, Wedge Antilles, který byl s Eskadrou Rogue už od samotného začátku....


-wing Eskadra Rogue je příjemných oddechovým čtením, které v závěru dokáže neustálým sledem akcí a dobrodružství úplně pohltit. Pokud hledáte oddychovou knížku ze světa STAR WARS je Eskadra Rogue dobrou volbou, přináší všechno dobré, co od podobné knihy čekat - žádné hluboké myšlenky, ale pořádnou porci zábavy.

skalím knih začínající nějakou sérii je určitě počáteční nepřehlednost postav a musím říct, že i já jsem s tím hodně bojoval a neustále otáčel na začátek na rejstřík postav, abych se úplně neztratil. Kniha jako taková nepožaduje nějaké hluboké znalosti ze světa STAR WARS, ovšem s nimi si jí daleko lépe vychutnáte. Pro fanoušky světa George Lucase jistě tato série bude dobrou volbou. Za sebe musím říct, že i když se mi kniha v celku líbila radši zůstanu u původních postav a filmů, které jsou mému srdci bližší. Za mne 70%

May the force be with you...

Tímto bych chtěl poděkovat knihkupectví Knihcentrum.cz za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu X-WING Eskadra Rogue můžete koupit například zde.

~~~~


Michael A. Stackpole se narodil jsem se ve Wausau, Wisconsin 27.11. 1957. Po přestěhování vyrůstal M. A. Stackpole ve Vermontu, v roce 1975 absolvoval Rice Memorial High School a roku 1979 promoval jako BA historie na University of Vermont. Svůj první herní RPG projekt Flying Buffalo vydal v roce 1977. Napsal mnoho různých článků do časopisů. Od roku 1980 projektoval počítačové hry pro Coleco a Interplay Productions, nejúspěšnější byla hra Bard's Tale III, psal také scénáře RPG her – Mercenaries, Spies and Private Eyes a Wasteland.
V roce 1986 napsal svůj první fantasy román – Talion: Revenant, který se podařilo vydat až v roce 1997 v nakl. Bantam Books. 1997 začíná s prací na serii BattleTech pro FASA, která se stala zdrojem pro televizní animovaný seriál. Na základě úspěchů serie BattleTech byl M. A. Stackpole vybrán jako autor několika dílů Star Wars pro nakl. Bantam Books.
Napsal několik dobře hodnocených románů a povídek, ve kterých rozbijí mnoho obecných zásad fantasy. Nejznámější je jeho DragonCrown War Cycle.
První díl z jeho další řady The Age of Discovery Trilogy vyšla v březnu 2005, se odehrává v novém fantasy světě s nekonvenčním přístupem k magii, druhá část trilogie má vyjít v únoru 2006.

~~~~

Michael A. Stackpole - STAR WARS X-WING Eskadra Rogue / PŘEKLAD: Petra Babuláková / OBÁLKA: Paul Youll / VYDAL: Egmont / STRAN: 346 / ŽÁNR: Sci-fi



MOJE HODNOCENÍ: 70%