Tak jsem tu opět s dalšími Knižními tipy. Musím říct, že jsem se docela zapotil při vybírání knihy pro dnešní rubriku. A vlastně ani teď, při psaní těchto řádek si nejsem stále jistý, kterou knihu použiji. Úžasných knih je strašně moc a každá by si zasloužila naší pozornost. Jenže jakou vybrat? Nakonec jsem se rozhodl, že tentokrát sáhnu po více méně knize celkem nové. A proč protože je dle mého názoru naprosto úžasná, stala se celosvětovým bestsellerem a nyní byla dokonce zfilmována. O čem je řeč? O severském Forrestu Gumpovi, o knize Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel od Jonase Jonassona. Kdo četl, jistě mi dá za pravdu. Kdo ne, určitě by to měl v nejbližší době napravit.

~~~~

llan Karlsson má narozeniny. Je mu sto let. Vlastně důvod k oslavě. Starosta i místní tisk se připravují na velkolepou oslavu, stoletý stařík má však docela jiné plány; jednoduše zmizí - a brzy je celé Švédsko kvůli jeho útěku vzhůru nohama. Jenže s podobnými věcmi už má Allan své zkušenosti - v mládí koneckonců uvedl do zmatku celý svět. 

onas Jonasson ve svém románu vypráví o jednom veselém útěku a také o šíleném životním příběhu svéhlavého muže, který se sice nikdy nezajímal o politiku, ale přesto byl vždy nějak zapleten do velkých historických událostí 20. století.

onas Jonasson vydal v roce 2009 svou prvotinu Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel. Kniha se záhy stala čtenářským hitem a nejprodávanější švédskou knihou let 2010 a 2011. V současnosti byla přeložena nebo se překládá do 35 jazyků. Fenomenální úspěch letos sklízí v Německu, bestsellerem se stala mj. v Holandsku, Dánsku, Norsku, Francii, Itálii, Španělsku... Podle knihy je natáčen film s největším rozpočtem v historii švédské kinematografie.


~~~~~

Jonas Jonasson se narodil jako syn řidiče záchranné služby a zdravotní sestry ve Växjö v jižním Švédsku. Po studiu švédštiny a španělštiny na univerzitě vGöteborgu pracoval do roku 1994 pro deník Smålandsposten a později večerník Expressen v rodném Växjö. O dva roky později založil vlastní mediální společnost OTW, ve které pracovalo 100 zaměstnanců. Pracoval i jako producent švédské televize TV4. Po dvaceti letech trpěl bolestmi zad a syndromem vyhoření. Během léčby se rozhodl v roce 2005 změnit životní styl, prodal svou společnost a odstěhoval se do Södermanlandu v jihovýchodním Švédsku s kočkou Molotov, která se objevila i v jeho prvním románu. V únoru 2007 měl svatbu s norskou manželkou a přestěhoval se s ní do městečka Ponte Tresa u Luganského jezera ve Švýcarsku. Zde se rozhodl dokončit dlouho plánovanou knihu Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel. Narodil se mu syn, rozvedl se a syna získal do péče. Od roku 2010 s ním žije na ostrově Gotland. Zde pracuje na svém druhém románu. Z českých spisovatelů má v oblibě Jaroslava Haška a Milana Kunderu.

~~~~


Jonas Jonnason - Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel / PŘEKLAD: Zbyněk Černík / OBÁLKA: Eric Thunfors / VYDAL: Panteon / STRAN: 400 / ŽÁNR: Humor, Satira



HODNOCENÍ HEURÉKA: 93%