Internetovému voyeurovi nestačí oběť sledovat. Chce o jejím osudu rozhodnout...

Bývalý univerzitní profesor Adrian Thomas prožívá nejdramatičtější den svého života. Nejprve se od lékaře dozví, že trpí vzácnou chorobou, kvůli níž bude postupně ztrácet paměť a do několika let zemře. A cestou z ordinace se stane svědkem únosu mladé dívky.

Šestnáctiletou Jennifer drží v zajetí zvrácený pár, který provozuje webovou stránku s názvem Co bude dál. Z unesené dívky je teď pouhé Číslo čtyři, jehož utrpení mohou prostřednictvím internetu sledovat tisíce diváků. Stačí zaplatit a být dostatečně otrlý a zvrácený. Nic víc není zapotřebí k tomu, aby se voyeuři mohli ukájet dívčiným utrpením a spolurozhodovat o jejím dalším osudu.

Policie je bezradná a profesor si uvědomuje, že pokud nezačne rychle jednat, unesenou dívku se už nepodaří najít živou. Muž, jehož život se chýlí ke konci, bojuje o záchranu dívky, která má celý život před sebou.


~~~~

ohn Katzenbach je pro spoustu čtenářů synonymem kvalitní napínavé četby, která vás nenechá chladným. V románu Co bude dál nás autor uvádí do příběhu plného napětí a reálií, které čtenáře nutí si neustále říkat "Co bude dál?" 

rofesor Adrian Thomas sedí v ordinaci a právě se dozvídá neradostnou novinu o počátečním stádiu velmi vzácné demence. Adrianovi se honí v hlavě spousta myšlenek, hlavně asi na jeho zbraň, která na něj čeká doma. Při cestě domu je ovšem svědkem zvláštní události, která jeho rozhodnutí opustit tento svět, dokud je sám sebou, ještě oddálí.

Poznal to podle očí, které rychle uhnuly, podle drobného svěšení ramenou, podle nervózního, jakoby uspěchaného přesunu doktora přes místnost. V tu chvíli mu na mysl vytanuly jediné dvě otázky: Kolik času mám? Jak zlé to bude?
Na odpovědi nemusel čekat dlouho.


ennifer, šestnáctiletá dívka, která se opět rozhodla utéct z domova si to rozhodným krokem šine po ulici a myšlenkami je kdesi mimo. Když v tom u ní přibrzdí auto. Jakmile se dodávka opět rozjede, jedinou připomínkou, že po ulici šla mladá dívenka je její růžová kšiltovka. Adrian shodou okolností vše zpozoroval ze svého vozu a tak volá na policii, která mu ovšem moc nevěří. Jakmile vše na policii oznámí její matka, rozbíhá se vyšetřování.... 




niha se dělí na tři dějové linie. Stárnoucího profesora Adriana, který byl svědkem únosu Jennifer a snaží se rozplést nitky případu podle svého uvážení, jelikož policie působí místy až bezradně, dále tu máme detektivku Collinsovou, která vede samotné pátrání po Jennifer a samozřejmě Jennifer, která se stává Číslem 4, hračkou v rukách boháčů na zvráceném webu cobudedal.com. Autor nám dává také nahlédnout do plánů zvrácené dvojice únosců. A právě scény z "vězení" jsou ty, které mají největší hloubku a naprosto vás strhnou. Styl jakým se autor dokázal vžít do šestnáctileté dívky je úžasný a dává nám skvělý čtenářský zážitek

„Svlékni se.“
Ztuhla.
Cítila, jak se jí po těle rozlévá horkost. Ta však nebyla projevem rozpaků, ale spíš ponížení.
„Ne, já…,“ začala.
„Nedal jsem ti svolení mluvit, Číslo čtyři,“ pronesl muž.

apitolou samu pro sebe je postava profesora Thomase, kdy člověk s počátečním stádiem demence se potýká s nutkáním svůj život ukončit, ale nedá mu pomyšlení na osud mladé dívky. V tomto mu napomáhají velice zvláštní "pomocníci". Profesor velmi často trpí "halucinacemi" a rozmlouvá s mrtvými příbuznými, kteří se ho snaží navést na správnou stopu a celý případ vyřešit. S ohledem na to, že zde mohou vymyšlené postavy působit nepatřičně, je opak pravdou. Dodávají příběhu zajímavý náboj a celkový psychologický charakter ve kterém zjišťujeme události v životě profesora.



elkově na mne kniha působí úžasným dojmem a velmi silným příběhem, protože kdo nám dává jistotu, že někde na internetu již neexistuje adresa ve stylu Cobudedal.com. Kde se lidé znudění reality show ve stylu Superstar a spol. scházejí a rozhodují o osudu a životě jiných? Příkladem může být příběh několika vězněných žen, které se objevili v TN. Pokud hledáte skvěle napsaný a napínavý příběh je cobudedal.com jistě skvělá volba, která potěší nejednoho čtenáře. Tak tedy co bude dál?


Tímto bych chtěl poděkovat nakladatelství Domino za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu Co bude dál můžete koupit například zde.

~~~~

John Katzenbach (nar. 23. června 1950) je americký autor populárních knížek. Pracoval jako zpravodaj trestního soudu pro noviny Miami Herald a Miami News. Je ženatý a spolu s rodinou žije v západním Massachusetts.

Podle jeho nejúspěšnějších knih Vražedné alibi a Hartova válka byly natočeny i stejnojmenné filmy.



~~~~


John Katzenbach - Co bude dál / PŘEKLAD: Jiří Kobělka / OBÁLKA: Emil Křižka / VYDAL: Domino / STRAN: 456 / ŽÁNR: Krimi, Napětí



MOJE HODNOCENÍ: 85%