Stěží si představit hrůznější zločin než uškrcení malé holčičky. Zapomenuté missourijské maloměsto Wind Gap se ještě nevzpamatovalo z jedné brutální vraždy, a už je tu další, stejně strašná a nepochopitelná. Proč nevinné dívky? A proč jim vrah vytrhal skoro všechny zuby? 

Pro mladou chicagskou reportérku Camille Preakerovou, která ve Wind Gap vyrůstala, je takový případ vítaným sólokaprem. Jenže to, co se zprvu zdálo jako kariérní příležitost, získá nakonec mnohem osudovější a tragičtější podobu. Ukáže se, že posedlost jde v tomto příběhu až na krev. A to do slova a do písmene.

Kontroverzní, znepokojivý psychothriller Gillian Flynnové stojí na počátku autorčiny úspěšné spisovatelské kariéry: její knihy od té doby neopouštějí žebříčky bestsellerů – ani hlavy čtenářů.


„Přistihl jsem se, že se děsím přečíst posledních třicet stran, ale nedokážu je přestat obracet. Pak, když světla zhasla, vězel ten příběh stále v mé hlavě, svinutý a syčící jako had ve své skrýši.“
Stephen King

Wind Gap, polozapomenuté missourijské maloměsto, o kterém prakticky nikdo neví. Ovšem to se má změnit. Před devíti měsíci zde byla zavražděna malá holčička - vrah neznámý. A aby toho nebylo málo příběh se opakuje. Únos další malé holčičky nezůstal už bez povšimnutí, a tak se mladá chicagská reportérka Camille Preakerová vrací do města v němž vyrůstala a pojí jí s městem více či méně šťastné vzpomínky.

Takto začíná velmi znepokojující psychothriller, který nenechá chladným nejednoho čtenáře. Autorka nám servíruje velmi znepokojivé informace a psychologické stavy hlavních hrdinů s lehkostí Hannibala Lectera. A právě Hannibal by mohl být předlohou pro tento příběh. Velmi brutální až řekněme sadomasochistický, přesto psaný v náznacích a s lehkostí, která ke knize připoutá nejednoho čtenáře, a nenechá nikoho lhostejným.

Autorka splétá jednotlivé nitky případu a i když si již myslíte, že víte kdo za tím vším stojí, přeci jen vás čeká překvapení. Jediné co mne mrzelo, že vzhledem k celé knize mi přišlo rozuzlení možná trochu uspěchané, s chybějící popisností celého příběhu. Dle mého názoru takových 30 stránek navíc by knize určitě prospělo a jak prohlásil Mr. King, děsili bychom se o to víc otáčet další a další strany.


Ze začátku může kniha působit jako běžný krimi thriller, který jednoduše zapadne. Opak je pravdou, díky vypravěčskému stylu a nečekaným zvratům jde o velmi povedené dílko, kterému bezpochyby sluší nálepka mezinárodního bestselleru. Za mne tedy 4 hvězdičky.


Tímto bych chtěl také poděkovat Knižnímu klubu za poskytnutou elektronickou Reading Copy. Knihu můžete zakoupit například na stránkách bux.cz popřípadě v elektronické podobě pro čtečky Kindle a Wooky na ebux.cz



Ostré předměty
Autor: Gillian Flynn
Nakladatel: Knižní Klub
Počet stran: 272
Rok vydání: 2013
ISBN: 978-80-242-3947-7