Rozhodl jsem se o novou rubriku u mne na blogu. Chtěl bych se juknout na knížky, které mají svojí filmovou popř. seriálovou podobu. Zatím tedy nevím o jak pravidelnou rubriku půjde, ale při troše štěstí by mohla být každou sobotu :)

Nebudu vám tu říkat jestli je film lepší než kniha, nebo naopak to nechám na každém z vás. Každopádně neexistuje tolik knih, které se mohou pyšnit nálepkou stejně kvalitního filmu jako je jeho předloha. Jedním z nich je bezesporu již legendární Zelená Míle od Stephena Kinga.

Nebudu se dlouze rozepisovat myslím, že hodnocení filmu i knihy hovoří za vše titul dostal v žebříčku databázeknih a csfd  95% popř 93%, což jej řadí do první pětice nejlepších filmů popř. knih. A tím se opravdu může pyšnit jen málokterý titul.

Čím to je, že se Zelená míle tak povedla? Těžko říct. U knihy je to celkem pochopitelné, vždyť Stephen King patří k nejlepším současným autorům. A film může samozřejmě hodně vděčit právě knižní předloze. Její silný příběh a pojetí zaujme nejednoho čtenáře.

Popravdě u tohoto titulu vznikla zajímavá symbióza filmu s knihou. Film by samozřejmě bez knihy mohl vzniknout jen těžko. A myslím si, že právě díky filmu se kniha stala tolik oblíbenou. A tak by to mělo fungovat , alespoň podle mého názoru. Bohužel jedná se spíše o výjimku než pravidlo.

Na začátku příběhu se potkáme se starým mužem Paulem Edgecombem (Dabbs Greer). Žije v domově s pečovatelskou službou a právě se dojatě dívá na starý film s Fredem Astairem. Snad až příliš dojatě, protože jedna ze sester ho musí zkontrolovat, když slyší všechny ty vzlyky. Paul je tak naměkko, že jí začne vypravovat svůj příběh starý 60 let, který ještě nikomu nevypravoval. Kolem roku 1935 v Louisianě, mladý Paul (teď už Tom Hanks) pracuje jako dozorce ve vězení pro těžké zločince, kteří jsou odsud posíláni na smrt. Paul není jen "zaměstnancem", ale bystrým pozorovatelem, který citlivě vnímá rázovité postavy těžkých zločinců i jejich osudy. Setkává se například s s černým obrem Johnem, který má ruce jako lopaty a je obviněn z vraždy dvou dětí. Nemůže uvěřit, že člověk, který se bojí spát potmě by byl schopen tak hrůzného činu. Je tu také hluboce věřící Arlen, a bláznivý psychopat zvaný Divoký Bill, ale je tu také ta hrůzostrašná chodba, natřená na zeleno, které všichni říkají "Zelená míle", je to cesta, na konci které čeká smrt, pokud se nestane zázrak.



Ať se jedná o herecký um Toma Hankse v hlavní roli, nebo nezapomenutelné ztvárnění obra Johna, dnes již zesnulým Clarkem Dunkenem. Film si zaslouží jen samá superlativa. Franku Darabontovi se podařilo vystihnout podstatu příběhu a vytvořit nezapomenutelný snímek, který patří k tomu nejlepšímu co bylo v Hollywoodu vytvořeno.


Stephen Edwin King (* 21. září 1947, Portland, Maine) je americký spisovatel hororů, jeden z nejproduktivnějších a čtenářsky nejúspěšnějších autorů současnosti. Řada jeho knih a povídek byla zfilmována. Mezi jeho slavná díla patří knihy Carrie, To, Mrtvá zóna a série Temná věž, ve filmovém zpracování prosluly především na jeho dílech postavené snímky Vykoupení z věznice Shawshank a Zelená míle.