Dvaadvacetiletá americká studentka Alex (pro přátele X) přijíždí do Neapole, kde chce získat pro svou práci podklady o italské mafii. První večer se v luxusní kavárně setká s elegantním mužem, který jí naprosto učaruje.
Marc Roscarrick – potomek šlechtického rodu – je přátelský, společenský, inteligentní a neuvěřitelně přitažlivý. Kolem něj se však vznáší aura záhadnosti. Atraktivní muž v X probudí dosud nepoznanou spalující touhu. Jeho tajemství je ale pro dívku šokující.

Vztah X s Marcem je možný pouze za jeho podmínek. Dokáže se X vzdát svých přání a podřídit se? Své touze, ohromující přitažlivosti a erotickým tajemstvím, která ji děsí a vzrušují zároveň?

~~~~

usím přiznat, že vlastně ani nevím, proč jsem si objednal erotickou literaturu na recenzi. Přeci jen tyto knihy jsou v drtivé většině zaměřeny na dámské čtenářky. Hlavní důvod asi bude abych porovnal, jestli jsou všechny knihy v tomto žánru napsané tak literárně tragicky jako všemi opěvovaných 50 odstínů a tak dále, protože dle mého názoru E.L. James moc literárně zdatná není. A můj druhý důvod bude určitě ten, že jako muž tuto literaturu nemůžu brát tak úplně vážně a mám jí vlastně místo srandokapsů - pro pobavení :)

merická 22letá studentka Alex touží po dobrodružství a tak se vydává do italské Neapole, kde chce získat podklady pro svojí diplomovou práci. A jak už to tak u těchto románů bývá, potká muže a světe div se, ten muž je shodou okolností miliardář. Taky si říkáte, že to už zde bylo tolikrát? Popravdě řečeno je to tak. Základní dějová linka se nijak neliší od všech ostatních románů tohoto žánru, 50 odstíny počínaje a například Obnaženou konče.

„Chci tě nahou.“
Třeštím na něho oči. Nechápu, proč pění takovým hněvem.
„Chci z tebe vidět všechno.“

přes tyto negativa, díky kterým může román zapadnout do šedi průměru mne zaujalo pozadí na kterém se příběh odehrává. Zjištění co je ten lord Rosccarick zač, kam ho zařadit, poodkrývání střípků z Neapolského podsvětí mafií Camorra popř. Ndrangheta. Kdyby na této podlince autorka více zapracovala získal by román ještě více na zajímavosti a více se odlišoval od konkurence. Samozřejmě toto je vše bráno mým subjektivním dojmem chlapa.



„Och bože Marku, och bože Marku –“
„Carissima.“
Zvedne svou krásnou tvář.
„Marku, prosím, NEPŘESTÁVEJ –“

alší kapitolou samo o sobě je plnění takzvaných Dionýských  mystérií, které Ixka musí plnit, kvůli vztahu s Marcem. Kdy přímíchání historické složky do příběhu je jednoznačným pozitivem a dává příběhu nádech jedinečnosti, právě například oproti 50 odstínům, kde Christian byl pouze trochu ujetý na sado-maso.


celku pro mne byla kniha daleko lépe čitelná než Fifty Shades, jednak to bude rozsahem stran, kdy příběh není zbytečně tak rozvláčně popisován a jednoznačně i slohovým stylem, kdy se nesetkáváme s žádnou "vnitřní bohyní" a celkově to vypadá, že má autorka lepší slovní zásobu a umí ji použít než E.L. James. Ovšem pokud hledáte hodně erotiky tak zde je přece jen lepší 50 odstínů popř. Crossfire, kde jsou erotické scény popsány daleko více do detailu než zde. Pohledem chlapa lehce nadprůměrná kniha, kterých je hodně ovšem s originálními prvky, které někoho dokáží zaujmout. Za mne 70%, pokud jste žena přihoďte nějaký ten bodík navíc :)

Tímto bych chtěl poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu Jmenuji se X můžete koupit například zde.

~~~~


A.J. Molloy: Jmenuji se X / PŘEKLAD: Petra Klůfová / OBÁLKA: Kamila Flonerová / VYDAL: Fragment / STRAN: 248 / ŽÁNR: Erotika



MOJE HODNOCENÍ: 60%