Třináct prastarých relikvií, tajuplných, nesmírně mocných magických předmětů, které dokážou vykonat zázraky, ať už v dobrém, či ve zlém, bylo naposledy pohromadě za časů krále Artuše. Tehdy byly používány k vyhnání pokolení démonů z tohoto světa a k uzavření průchodu, který svět lidí a svět démonů spojuje. Boj s démony stál krále Artuše život.

Čas statečných rytířů pominul a relikvie byly rozděleny mezi Strážce, potomky původních držitelů relikvií. Jejich rodiny střežily posvátné předměty přes dva tisíce let. Nyní však potomky těchto rodin kdosi začal bez milosti vraždit a snaží se relikvie opět shromáždit. Jedna ze Strážkyň před smrtí svěří tajemství Sarah, mladé bankovní úřednici, a pověří ji, aby zprávu předala Owenovi, který se má stát příštím Strážcem. Nepodaří-li se Sarah a Owenovi Strážce shromáždit a zachránit relikvie, nastane konec světa a démoni se vrátí na tento svět.

V našich luzích a hájích je Michael Scott známý především jako autor velmi úspěšné série Tajemství
nesmrtelného Nicolase Flamela, který je zaměřen na mládež. Tentokrát se ale rozhodl zabrousit ke čtivu pro poněkud starší čtenáře. A spolu s Colette Freedman dali dohromady vzrušující příběh plný mystična a napětí. Ovšem jak to dopadlo?

I tentokrát nám tento irský autor zamířil do mytologie, kde si vypůjčil několik příběhů z Anglických bájí a pověstí, které přetvořil do fascinujícího příběhu o Třinácti relikviích, které chrání bránu do tohoto světa před démony z dávných časů.

Kniha smíchává úžasný pohled mísící historickou linku příběhu s tou současnou, aby se nám posléze obě linie  příběhu setkali a dali do souvislostí. Jak už to tak bývá po slabším začátku, kde nic moc nedává smysl a je jaksi zmatené, se nám příběh pěkně rozeběhne a nabere ten správný směr, kde si i čtenář toužící pochopit a poznat co jsou vlastně ty relikvie zač, přijde na své.

Smutně se usmála: chtěla by se v dalším životě vrátit jako kočka a celé dny jen jíst a spát. Téměř s nechutí vzala do ruky noviny a znovu si přečetla článek v Guardianu. Taková krvavá smrt staré osoby, a věnovali tomu jen půl odstavečku na třetí straně

Dle mého názoru, by se jednalo o naprosto skvělou knihu, které však srazí hodnocení několik nepřesností a elementu, které narušují celkový dojem z knihy. Což si myslím že je škoda, protože takto kniha i přes svůj originální příběh zapadá do lehkého nadprůměru tohoto žánru.

Michael Scott (* 28. září 1959 Dublin) je irský spisovatel, odborník na mytologii a lidovou slovesnost. Jako prodejce starých a vzácných knih procestoval celé Irsko a přitom shromáždil velké množství (často již téměř zapomenutých) irských mýtů a pověstí, které pak využil ve své úspěšné spisovatelské činnosti. Patří mezi mistry fantasy, a strašidelných i pohádkových příběhů pro mládež i pro dospělé čtenáře. Irish Times jej nazvaly"králem fantasy na Ostrovech". Několik knih napsal také pod pseudonymy Anna Dillon a Mike Scott.



Třináct relikvií
Autor: Michael Scott, Colette Freedman
Nakladatel: Knižní Klub
Počet stran: 336
Rok vydání: 2012
ISBN: 978-80-242-3603-2