Tak jsem se takhle při neděli rozhodl, že vám přinesu další rubriku, která vám snad pomůže při rozhodování co dál číst. Knižní tipy - najdete zde knížky, které jsem četl a myslím si, že stojí za přečtení. Nemusí tu být nutně knižní novinky a ani nově vydané ebooky.

V prvním dile bych se chtěl zaměřit na jednoho vynikajícího polského autora - ne nejedná se o Sapkowského, ale dle mého názoru o stejně dobrého Andrzeje Pilipiuka a jeho sérii o amatérském exorcistovi Jakubu Vandrovcovi.


Jakub Vandrovec je polský sedlák v důchodu, exorcista – amatér, piják tzv. samohonky – podomácku pálené kořalky, vlastenec, neúnavný bojovník za Dobro a Spravedlnost, ochránce slabých, zapřisáhlý antifašista a ještě zapřisáhlejší antikomunista. Se svým přítelem Semenem, ukrajinským kozákem neurčitého stáří, zažívá nejrůznější dobrodružství fantaskní povahy, většinou pod vlivem výše zmiňované kořalky, což vnáší do dobrodružství komické momenty.

Česky vydává Pilipiukovy knihy nakladatelství Laser-books a překládá je Pavel Weigel.


Série o Jakubu Vandrovcovi:
  • Kroniky Jakuba Vandrovce (Kroniki Jakuba Wędrowycza, 2002), česky 2002
  • Čaroděj Ivanov (Czarownik Iwanow, 2002), česky 2003
  • Vezmi černou slepici (Weźmisz czarno kure, 2002), česky 2003
  • Záhada Kuby Rozparovače (Zagadka Kuby Rozpruwacza, 2004), česky 2004
  • Věšet každý může (Wieszać każdy może, 2006), česky 2010
  • Homo špiritusus (Homo bimbrownikus, 2009), česky 2011

Andrzej Pilipiuk (* 20. března 1974) je polský spisovatel fantasy, zejména humorné. Původním povoláním je archeolog.
Jeho kořeny sahají do Vojslavic v okrese Chelmském, kam také často situuje děj svých příběhů popisující tamní folklór a kolorit. V Česku proslul hlavně dílem popisujícím život Jakuba Vandrovce, mezi jeho další práce patří trilogie „Sestřenky", za stejnojmenný první díl získal v roce 2003 cenu Janusze Zajdela. Jeho poslední česky vydanou knihou je román o životě upírů v Polské lidové republice - „Upír z činžáku“.