Zajímavá a citlivá knížka o šestnáctileté Hazel, která trpí rakovinou a sblíží se s Augustem, jemuž se podařilo tuto nemoc překonat. Ti dva mladí lidé se výborně doplňují, a navíc je spojuje originální pohled na život i na chorobu, která je postihla. „Nejvtipnější smutný příběh“ je napsán s mimořádným smyslem pro humor a sarkasmus a díky autorovu vyprávěčskému talentu vyznívá velmi působivě.

Každý z nás to zná. Běžné strasti života nám přerůstají přes hlavu a my se ptáme proč. Přitom se stačí trochu zamyslet, že vlastně není vše úplně tak zlé. Že existují lidé, kteří to mohou mít daleko těžší než my. Tato kniha  nás donutí nad takovými věcmi přemýšlet více než dost, tedy alespoň mne donutila. A díky ní jsem možná i přehodnotil některé věci ve svém životě.

„To není fér,“ řekla jsem. „To přece sakra tak hrozně není fér.“
„Svět není továrna na splněná přání,“ řekl a pak se rozsypal,
Hazel Grace dostala ve svých třinácti letech rakovinu štítné žlázy, která se jí rozšířila do plic. Její rodinu potkala zdrcující diagnóza "Nevyléčitelná", a od doktorů nedostávala vůbec žádnou naději. Ovšem díky speciálnímu léku získala čas, nikdo neví kolik nebo kdy nemoc opět udeří plnou silou, ale i tak Hazel bojuje. Takto začíná hořkosladký příběh, plný humoru a sarkasmu.


Již název knihy může napovídat, že půjde o příběh plný slz, hořkosti a beznaděje. Ovšem není to tak úplně pravda. Téma knihy je velmi neotřelé a ač je příběh ve finále velmi smutný. Autor jej podává s naprostou lehkostí, která vás vtáhne do děje a nepustí. Občas se přistihnete jak se budete pochichtávat při humorných scénách a občas zase budete mít slzu na krajíčku.


"Kdysi jsem si myslel, že by to byla zábava, žít na mraku."
"No jo," kývla jsem. "Jako na takový tý nafukovací trampolíně, ale napořád."

Kniha si dle mého názoru naprosto zaslouží veškeré přídomky, které získala. Mezinárodní bestseller - po právu, nejlepší kniha roku 2012 - bezpodmínečně ano. Vždyť v dnešní době se už nenajde tolik knih které nás zasáhnou tolik emocionálně jako právě Hvězdy nám nepřály. Dle mého názoru jde o jednu z nejlepších knih jaké sem kdy četl a číst budu. Naprosto doporučuji přečíst. Možná vám upraví náhled na svět, tak jako mne. Vždyť měli bychom se radovat i z maličkostí, protože "Svět není továrna na splněná přání"



Tímto bych chtěl poděkovat Dumknihy.cz za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu Hvězdy nám nepřály si můžete koupit zde.


John Green získal mimo jiné ceny Printz Medal, Printz Honor a Edgar Award, jeho knihy se vytrvale drží na žebříčku bestsellerů New York Times, dvakrát byl finalistou Knižní ceny LA Times. 
Spolu se svým bratrem Hankem tvoří John polovinu Vlogbrothers (youtube.com/vlogbrothers), jednoho z nejpopulárnějších online videoprojektů na světě. Můžete se přidat k 1,1 milionu lidí, kteří Johna sledují na Twitteru (@realjohngreen) nebo ho navštívit online na johngreenbooks.com.
John žije se svou manželkou a synem v Indianapolisu, stát Indiana.

Autor: John Green
Nakladatel: Knižní Klub
Počet stran: 240
Rok vydání: 2013
ISBN: 978-80-242-3821-0