Nelítostně vtipný román pro dospělé i mládež o krutě komických dobrodružstvích bodrého Pirátského kapitána a jeho střelené posádky, tentokrát mezi vědci.

Ještě nikdy od dob, kdy byl napsán Moby Dick... Ne, ještě nikdy od Ostrova pokladů... Ne, dokonce ještě nikdy od příběhu o Jonášovi a velrybě nevznikla žádná námořní sága, která by se vyrovnala knize Piráti! Dobrodružství s vědátory. Hlavním hrdinou eposu je nejúžasnější mořeplavec všech dob, nezapomenutelný Pirátský kapitán, který má podivuhodnou schopnost udržet si svůj plnovous vždy hedvábně jemný a skvěle upravený i přesto, že tráví celé měsíce na moři.


Tak nějak jsem zpočátku vůbec nevěděl co si o knize myslet. Zda ji brát vážně, jako humoristickou knihu pro dospělé, nebo jako knížku, která je předlohou pro animovanou pohádku. Jako nejrozumnější si myslím, je od knihy vůbec nic neočekávat a nechat se překvapit, co přinese.

Ohromně legační. Jasná klasika humoristických románů o pirátech.“
Eric Idle, člen skupiny Monty Python

Musím říct, že když mi kniha dorazila, byl jsem překvapen jejím formátem. Velikost knihy je naprosto boží a ihned jsem si jí zamiloval. Gideon Defoe nám ve své prvotině přináší ztřeštěný příběh o Pirátském kapitánovi a jeho posádce, který se vůbec nesnaží tvářit vážně a dodává velkou dávku nadsázky a anglického humoru.
"Velmi napínavé, velmi zábavné a vysoce originální."
Esquire
Příběh nám pojednává o pirátském dobrodružství, při kterém se Pirátský kapitán setká s mladým Charlesem Darwinem, člověkoopicí Bobem a spolu s nimi pak vede svou posádku z exotických Galapág do mlhou zahalených ulic viktoriánského Londýna. Tam se piráti setkají s děsivými vraždami, mizejícími dívkami, radioaktivními slony i samotným svatým Duchem. A to není ani zdaleka vše…

PŘEDLOHA ÚSPĚŠNÉHO FILMU PIRÁTI! od studia Aardman.

I přes nesporné klady knihy najdeme pár chybek, které mne osobně trošku rušili ve skvělém čtenářském zážitku. Nevím jestli to byl autorův záměr, popř. chybička překladu, ale použití slova pirát ve všech možných i nemožných tvarech, mi přišlo až příliš časté. Stejně  jako některé věci, které mi jaksi nezapadali do historické doby, kam období pirátů zapadá (hrací automaty, čokoládové lupínky...), ale jak jsem řekl, možná to byl autorův záměr. Napsat knihu s naprostou nadsázkou a nedbat historických nepřesností.


Tato bláznivá dobrodružství pobaví nejednoho čtenáře, který touží odpočinout si od detektivek, thrillerů a jim podobných žánrů. A musím říct, že nejen to, může zaujmout i mladší čtenáře popřípadě ji můžete pojmout jako pohádku pro děti. Vždyť právě první dvě knihy, z pera Gideona Defoa, posloužili jako předloha úspěšnému animáku Piráti!, který pobaví celou rodinu.
„Jestli hledáte nevšední a vtipnou knihu o šibalském pirátském kapitánovi, Charlesi Darwinovi a radioaktivním slonovi, tak už nemusíte hledat dál!"
Entertainment Weekly
Tímto děkuji Knihcentru za poskytnutý recenzní výtisk a doufám, že vás kniha pobaví stejně tak jako mne. Pohodový odpočinkový román nabitý humorem si plně zaslouží hodnocení 4 hvězdiček. Piráti! Dobrodružství s vědátory vychází v nakladatelství Jota a můžete jí zakoupit spolu s druhým dílem série Piráti! Dobrodružství z bílou velrybou například právě na knihcentru za příjemných 164,- Kč



Gideon Defoe (*1975) je britský spisovatel a scénárista. Vystudoval archeologii a antropologii na Oxfordské univerzitě. Jeho matka tvrdí, že je přímým potomkem Daniela Defoea, autoraRobinsona Crusoea, ale on tomu nevěří. Nikdy neměl v úmyslu stát se spisovatelem a knihuPiráti! Dobrodružství s vědátory napsal, aby oslnil jednu dívku ze studií. Nevyšlo to.
Kniha ovšem v roce 2004 vyšla a pro velký úspěch napsal Defoe další čtyři pokračování a také jednu knihu o zvířatech.
Na motivy prvních dvou knih o pirátech vznikl v roce 2012 ve studiu Aardman (tvůrci Wallace a Gromita a Slepičího úletu) animovaný filmový trhák Piráti! Na český trailer k filmu se podívejte zde.



Piráti! Dobrodružství s vědátory
Autor: Gideon Defoe
Nakladatel: Jota 
Počet stran: 184 
Rok vydání: 2012
ISBN: 978-80-7462-171-0