Třicetiletý Henrik Pettersson, zvaný HP, se vrací z nočního tahu stockholmskou podzemní dráhou domů. Na sedadle proti němu leží mobilní telefon, který po chvíli zabliká a vyzve ho esemeskou ke vstupu do hry. Naivní Henrik neodolá, přestože zpráva ho varuje, aby si vše pořádně rozmyslel. Za první splněný úkol (krádež deštníku) obdrží na účet finanční odměnu. Díky další dobře odvedené práci získá přístup na svůj herní profil – a zjistí, že už ho podporuje menší fanklub… Zadání jsou stále nebezpečnější, ohlasy stále větší a částky na kontě stále vyšší. Pak přijde úkol, jehož splnění obnáší útok na lidské životy. HP netuší, že půjde i o jeho blízké. Ze hry však není cesty zpátky… Nejlepší švédský kriminální debut roku 2011, úvodní díl trilogie překládané do šestadvaceti jazyků, thriller o moderních IT technologiích, nabitý akcí, překvapivými zvraty a nečekanými rozuzleními.

Vražda Kenedyho, aféra Watergate, 11 září New York - co mají tyto události (a spoustu dalších)
společného? Otázky. Spoustu otázek na které chybí odpověď. Vždyť nejeden z nás si položil otázku: Kdo zatím vším stojí a hlavně z jakého důvodu? Konspiračních teorií existuje spousta, ale zamyslel se někdo někdy nad tím, že vlastně vše může být jen HRA?

Wanna play a game, Henrik Pettersson?

Prvotina tohoto švédského autora nás zavádí do fascinujícího příběhu Henrika Pettersona, který jednoho dne  při cestě stockholmskou podzemkou, nalezne na sedadle zvláštní mobilní telefon. Původní záměr - telefon střelit do zastavárny, HP změní poté co se na obrazovce přístroje zobrazí zpráva s pozvánkou ke vstupu do HRY. A zde začíná pravá akce a zápletka, která nás nenechá vydechnout až do posledních stránek.

„Kdo mě to sakra natočil?!? Ále to je přece jedno, hlavně že to nese prachy a ty lidi tady sou ze mě taky úplně hotový, to je teda fakt síla!“


Mohu se tu rozepsat na několik stran, ale myslím že je to úplně zbytečné protože tato kniha rozhodně za přečtení stojí. A musím říct, že i když jsem fanoušek fantastiky, tak TOHLE je TO na co sem čekal. Strhující děj, který nemá snad vůbec chybu a nejednou člověka přinutí zapřemýšlet, jestli by alespoň něco z toho nemohla být pravda, a zda i my nejsme součástí nějaké té vyšší HRY. Za mne jednoznačně minimálně 4,5 hvězdičky, protože už dlouho mne nepobavilo nic jako tato kniha. V tuto chvíli nezbývá než čekat až vyjde v češtině také druhý a třetí díl.


Anders de la Motte (1971) je bývalý policista, poté šéf ochranky velké IT firmy. Momentálně pracuje jako mezinárodní konzultant bezpečnostních služeb. Jeho trilogie Geim (2010), Buzz (2011) a Bubble (2012) reprezentuje novou vlnu švédské kriminální literatury.







Tímto bych chtěl také poděkovat Knižnímu klubu za poskytnutou elektronickou Reading Copy, protože alespoň jsem si nezničil můj papír :) Knihu můžete zakoupit například na stránkách KK a bux.cz popřípadě v elektronické podobě pro čtečky Kindle a Wooky na ebux.cz


[GAME] Vítejte ve hře
Autor: Andres de la Motte
Nakladatel: Knižní Klub
Počet stran: 360
Rok vydání: 2013